Kommunen kan hjelpe deg å finne lokale plankart og bestemmelser. Du bør derfor først finne ut om eiendommen din ligger i et område som er regulert eller det er kommuneplanens arealdel som er gjeldende.
Bod, uthus, veksthus og dukkestue er frittliggende bygg for oppbevaring av blant annet utstyr. De bygningen skal ikke brukes til bolig.
Må du søke?
Noen frittliggende bygg må du søke om. Om eiendommen ligger i et område som er avstatt til LNFR i kommuneplanens arealdel må du søke om dispensasjon fra denne bestemmelsen, selv om tiltaket i seg selv ikke er søknadspliktig. Ut i fra om området er regulert, og gjennom noen relevante spørsmål om endringa du har tenkt å gjøre, kan du få svar på om du må søke eller ikke.
Du trenger ikke sende byggesøknad dersom
- samla bruksareal (BRA) eller utbygd areal (BYA) er under 50 kvadratmeter
- det er over 1 meter til nabogrensen
- bygningen blir oppført med tilstrekkelig avstand fra offentlig regulert veg.
- maks gesimshøyde er 3,0 meter og maks mønehøyde er 4,0 meter
- bygget er frittliggende, på en etasje og uten kjeller
- du ikke overskriver hvor mye du har lov å bygge på eiendommen din. Du kan finne ut hvor stort du kan bygge gjennom veiviseren til direktoratet for byggekvalitet.
- bygget ikke blir plassert i konflikt med offentlig vann- og avløpsledninger
- bygget er i tråd med reguleringsplanbestemmelser for eiendommen
Send melding når du er ferdig - selv om du ikke må søke
Du må informere kommunen om plasseringen av tiltaket innen 4 uker etter det er ferdigstilt, slik at det kan føres inn i matrikkelen og kommunens kartgrunnlag.
Du kan benytte skjema melding om bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt. (PDF, 910 kB)
Du må sende byggesøknad og kan søke selv dersom
- samla brukareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) er under 70 kvadratmeter, og bygget er maks en etasje høgt ( bygget kan ha kjeller)
Du må sende byggesøknad med hjelp fra fagfolk dersom
- bygget er over 70 kvadratmeter eller skal brukes til å bo i.
I slike byggesaker er det krav om at man bruker ansvarlig søker som bindeledd mellom deg og kommunen. Ansvarlig søker kan være et foretak satt sammen av for eksempel byggmester, entreprenør eller arkitet som skal ha kunnskap om plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter. Ansvarlig søker må erklære ansvar og ha kompetanse til å gjennomføre søknadsprosessen.